Inițiativa doamnelor primar din centrul țării | Pune umărul

Inițiativa doamnelor primar din centrul țării

 

Inițiativa de advocacy regional PUNE UMĂRUL a femeilor primar din centrul țării

 

Scopul campaniei de advocacy regional este de a ajuta autoritățile publice locale și cetățenii să se organizeze și, într-un mod non-partizan, să pună presiune asupra autorităților publice centrale pentru a soluționa o problemă comună.

În octombrie 2015, 14 femei primar din localitățile Baccealia, Căinari, Cimișeni, Codreanca, Colonița, Costești, Coșcalia, Gura Bîcului, Cîrnățenii Noi, Mereșeni, Roșcani, Scoreni, Selemet și Zubrești, membri a diferitor partide politice, interesate de conceptul inițiativei de advocacy regional, s-au adunat pentru a discuta despe problemele locale și metode de a crea parteneriate cu autoritățile raionale și centrale pentru a elabora soluții corecte și concrete.

Ele au început campania printr-un exercițiu masiv de chestionare în cele 14 localități, au mers din ușă în ușă și au discutat cu peste 2000 de femei despre problemele locale. În urma analizei rezultatelor sondajelor, a fost identificată problema managementului deșeurilor, care a fost menționată în toate cele 14 localități.

Drumul spre gunoiștea neautorizată din Roșcani

Drumul spre gunoiștea neautorizată din Roșcani

La următoarele ședințe comune, doamnele primar au discutat despre soluțiile identificate de echipele lor locale, au elaborat un plan comun de acțiuni și pliante informative pe care le-au distribuit locuitorilor. Astfel, în primele șase luni de program, doamnele primar s-au întâlnit de două ori cu locuitorii din comunitățile lor și mai mult de cinci ori s-au adunat împreună pentru a discuta despre pașii următori.

Lipsa unui sistem eficient de management al deșeurilor afectează în jur de 45 000 de locuitori și peste 520 000 lei sunt cheltuiți anual pentru lichidarea gunoiștilor neautorizate. În total, în aceste 14 localități există 101 gunoiști neautorizate și doar 4 gunoiști autorizate. În 2015, locuitorilor le-au fost aplicate în jur de 165 amenzi, pe care oamenii le plătesc, chiar dacă nu au altă opțiune decât să încalce legea atunci când aruncă gunoiul.

Partenerii care pot participa la soluționarea problemei sunt Inspecția Ecologică de Stat, Ministerul Mediului, Ministerul Educației, Ministerul Sănătății, Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Consiliile Raionale, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, ADR Centru și ADR Nord. Doamnele primar planifică să se întălnească cu reprezentanții acestor instituții și să colaboreze cu ei pentru elaborarea unui plan de acțiuni concret care ar duce la soluționarea problemei.

În satul Scoreni a fost inaugurat un serviciu de colectare a gunoiuluiÎn satul Scoreni a fost inaugurat un serviciu de colectare a gunoiului