Soroca 1 (Asociația Nevăzătorilor) | Pune umărul

Soroca 1 (Asociația Nevăzătorilor)

Soroca

Orașul Soroca, Raionul Soroca

22 196 locuitori

Grupul de inițiativă SOROCA PUNE UMĂRUL și-a început activitatea în octombrie 2014, când câțiva membri ai Asociației Nevăzătorilor au hotărât să-și unească forțele pentru a rezolva problemele care îi afectează. Timp de o lună au vorbit cu membrii asociației și locuitorii microraionului în care locuiesc. Așa au identificat problema prioritară din regiunea lor: semaforul stricat de lângă clădirea Asociației Nevăzătorilor de pe str. Calea Bălţului. Ei au scris o petiție către primarul orașului Soroca, în care au cerut reparația semaforului. Pentru că activiștii nu au primit nici un răspuns de la primărie, aceștia au scris încă o petiție. La a doua petiție au primit un răspuns foarte vag, precum că primăria caută surse financiare pentru reparația semaforului. Deoarece în răspuns nu era specifiat de câți bani este nevoie sau când anume va fi reparat semaforul, activiștii au mai trimis o scrisoare primarului și au vorbit cu reporterii de la două ziare locale pentru a atrage atenția publicului asupra problemei lor. Unul din reporteri a mers să discute și cu viceprimarul despre problema semaforului stricat. Ca urmare a presiunii grupului și a presei locale, semaforul a fost reparat și dotat cu semnal sonor pentru nevăzători. Din data de 12 mai 2015, semaforul funcționează.

După ce au obținut acest success, membrii grupului au căpătat mai multă încredere în fortele proprii și au continuat să lucreze la soluționarea celorlate probleme care îi deranjează, după aceleași principii democratice – au chestionat membrii comunității, ai scris petiții și au cerut insistent rezolvarea problemelor, după care au comunicat rezultatele cu cetățenii interesați.

Una din problemele identificate, lipsa unui centru de agrement pentru nevăzători, a fost rezolvată cu ajutorul unui proiect, la care membrii grupului au aplicat. Astfel au obținut finanțare pentru a repara interiorul clădirii în care Asociația Nevăztorilor din Soroca își aveau sediul. De asemenea, fondurile au fost suficiente pentru a amenaja o sală de sport și una de calculatoare, iar lucrările propriu-zise de reparație și amanajre au fost efectuate de membrii grupului.

Ce ține de problema abordată la moment, membrii grupului au comunicat de nenumărate ori cu autoritățile locale, ca în final să obțină decizia consiliului local de reparație a semaforului de pe str. Calea Bălțului 66. Acum, aceștia monitorizează angajamentul autorităților.

Probleme la care s-a lucrat:

 • Semaforul defect și fără semnal sonor din preajma Asociației Nevăzătorilor din Soroca
 • Lipsa unui centru de agrement pentru persoanele cu deficiențe de văz
 • Suportarea costurilor de întreținere a transformatorului electric
 • Starea proastă a drumului și trotuarelor de pe str. Iakir
 • Lipsa iluminatului stradal pe str. Iakir

Rezultatele obținute:

 • Reparația semaforului din apropierea Asociației Orbilor din Soroca și dotarea acestuia cu semnal sonor în 2015
 • Instalarea becurilor pe stâlpii de iluminare pe str. Iakir
 • Reparația  trotuarelor în varianta albă pe str. Iakir
 • Crearea unui Centru de agrement pentru persoanele cu deficienţe de văz
 • Excluderea costurilor serviciilor de întreţinere a transformatorului la calcularea facturii pentru energia electrică

Problema abordată la moment:

 • Reparaţia capitală a străzii Iakir şi
 • Reparația semaforului de pe str. Calea Bălţului 66

Membrii grupului: Banari Vladislav, Cazac Marcel, Cernavca Tudor, Ţeilic Nicolai, Noviţcaia Stela, Vlas Mariana, Gîrbu Vitalii, Dobrovolscaia Nina, Sacara Anatolii, Cultîghin Nadejda.

Pentru informaţii adiţionale puteţi contacta organizatorul civic:

tel: 0 (60) 599921
email: puneumarul@gmail.com