Anenii Noi | Pune umărul

Anenii Noi

Anenii Noi

Orașul Anenii Noi, Raionul Anenii Noi

8 358 locuitori

Grupul de inițiativă ANENII NOI PUNE UMĂRUL și-a început activitatea în septembrie  2015 când mai mulți locuitori actvi de pe strada Chișinăului (sectorul Petușki) au decis să-și unească forțele pentru a rezolva problemele care îi afectează. Timp de o lună au vorbit cu mai mult de 100 de locuitori și au aflat că majoritatea din ei sunt deranjați de insuficiența tomberoanelor de gunoi.

Grupul de Inițiativă a adresat o petiție primarului și șefului întreprinderii comunale. Deoarece nu au primit nici un răspuns, au solicitat o audiență cu ei și i-au invitat în sector pentru a se convinge că nu sunt suficiente tomberoane, iar cele care sunt, nu sunt curățite la timp. Din această cauză curțile sunt murdare și apar câini vagabonzi.

Pentru a responsabiliza autoritățile, membrii grupului au elaborat pliante informative despre atitudinea acestora și le-au distribuit locuitorilor din sector. Ca urmare a presiunii grupului, în luna octombie 2015, au fost instalate 20 de tomberoane noi.

A doua problemă identificată de grup este lipsa unui teren de joacă pentru copii. Grupul a adresat o petiție primarului în care a solicitat amenajarea unui teren de joacă și au colectat 150 semnături de la părinți. Pentru că în răspunsul său primarul a spus că nu sunt mijloace financiare, membrii grupului au participat la ședința Consiliului Local de aprobare a bugetului pentru anul 2016 și au aflat că sunt planificate resurse financiare pentru amenajarea a două terenuri de joacă. Membrii grupului au solicitat includerea propunerii de alocare a mijloacelor financiare pentru terenul de joacă pe ordinea de zi a următoarei ședințe.

În martie 2016, membrii grupului s-au întîlnit cu primarul localității unde au prezentat schița pentru terenul de joacă iar primarul a promis că timp de o lună va contracta compania care va executa lucrările. În luna mai 2016, membrii grupului au mobilizat părinții din cartier, au curățat și pregătit terenul pentru instalarea echipamentului. Pe 22 mai 2016 a avut loc deschiderea oficială a terenului de joacă la care au fost prezenți membrii grupului și alți părinți, vice-primarul și consilierul local care a susținut grupul pe parcursul soluționării problemei. Vice-primarul a pomis public că primăria va instala suplimentar urne pentru gunoi și un scrînciob pentru copii mici. Pînă acum autoritățile publice locale nu și-au onorat însă promisiunile, deși membrii grupului s-au întîlnit cu ei de două ori pentru a le aminti despre angajamentele asumate.

Problemele la care s-a lucrat:

  • Lipsa tomberoanelor de gunoi
  • Lipsa unui teren de joacă pentru copii în sectorul Petușki
  • Lipsa urnelor de gunoi și a scrânciobului pe terenul de joacă
  • Lipsa iluminării stradale a sectorului Petușki, strada Chișinăului

Rezultatele obținute:

  • Instalarea tomberoanelor de gunoi
  • Amenajarea terenului de joacă pentru copii

Problemele abordate la moment:

La moment în localitate nu activează nici un grup Pune UMĂRUL.

Pentru informaţii adiţionale puteţi contacta organizatorul civic:

Email: puneumarul@gmail.com
Telefon: +tel: 0 (60) 599921