Telenești | Pune umărul

Telenești

Telenești, Raionul Telenești

7.227 locuitori

În februarie 2017 s-a format grupul de inițiativă TELENEȘTI PUNE UMĂRUL într-un cartier de pe str. Alexandru cel Bun. În urma chestionării a peste 70 de locuitori din cartier, grupul a identificat problema principală fiind vechiul rezervor de gaz din fața blocurilor de locuit. Acesta este descoperit, iar spațiul aferent este neîngrădit. Tot acolo este aruncat gunoi, miroase a gaze naturale și copiii din curte se joacă în apropiere, ceea ce pune în pericol sănătatea și siguranța celor din jur.

Grupul de inițiativă a început cu adresarea unei petiții către primarul orașului Telenești, în care au solicitat informații cu privire la autoritatea responsabilă de rezolvarea problemei și dacă există planificată vreo acțiune în acest sens. Primarul a răspuns că se va constitui o comisie pentru cercetarea stării tehnice a rezervoarelor în scopul folosirii lor în calitate de bazine antiincendiare până la 1 mai 2017, însă nu au mai avut loc schimbări ulterioare. Grupul a revenit la primar cu o invitație la fața locului pentru a discuta despre problemă și a propune soluții alternative, iar la câteva zile după înregistrarea petiției, rezervoarele au fost înlăturate de autoritățile publice locale.

Următorul pas urmat de grup a fost chestionarea locuitorilor din curte cu privire la problema prioritară a lor. Astfel, s-a identificat lipsa unui teren de joacă pentru copii ca principala problemă, care necesită atenție din partea autorităților locale. În acest sens, membrii grupului au adresat și o petiție către primarul orașului Telenești în care au solicitat informații referitoare la problema identificată, au participat la o ședință a comisiei de specialitate din cadrul consiliului orășenesc Telenești și au obținut susținerea autorităților în vederea construcției unui teren de joacă pentru copii. Pe parcursul următoarelor 2 luni, membrii grupului au colectat 15 000 de lei de la locuitori pentru procurarea anumitor echipamente de joc, iar Primăria a mai adăugat 42 500  de lei ca acest proiect să fie realizabil.

Terenul a fost amenajat de către agentul economic contractat, împreună cu membrii comunității. De asemenea, membrii grupului au organizat un eveniment de celebrare a succesului prin care au deschis oficial terenul. La eveniment a fost prezent primarul orașului, care a încurajat activismul civic.

În continuare, grupul va identifica următoarea problemă comunitară la care vor lucra.

Problemele la care s-a lucrat:

  • Vechiul rezervor de gaz din fața blocurilor de locuit
  • Lipsa unui teren de joacă pentru copii în curte

Rezultatele obținute:

  • Înlăturarea rezervoarelor de gaz din curte
  • Teren de joacă pentru copii amenajat în curte

Problema abordată la moment:

  • Se identifică

Membrii grupului: Elena Ciobanu, Igor Șoltoianu, Silvia Șoltoianu, Ion Cazacliu, Olesea Cazacliu, Maria Iapără, Andrei Iapără, Irina Roșca, Nicolae Balan, Ana Balan, Aurelia Balan, Zinaida Ursan, Maria Șarpe, Ilie Darii, Ludmila Darii, Natalia Cavca, Ana Mîrzenco, Viorica Pascari, Cornelia Tomov, Diana Nastas, Parascovia Țurcan, Iulia Șova, Irina Armaș-Cotlău, Victoria Târsână, Tudor Șaptelici

Pentru informaţii adiţionale puteţi contacta organizatorul civic:

Email: puneumarul@gmail.com
Telefon: +373 60 59 99 25